Interfete Web Blog

Informatii despre design de interfete web si tehnologii legate de Internet. Proiectarea, implementarea si evaluarea profesionista. Cum sa inscrii interfete web in motoare de cautare si sa SPERI ca se plaseaza bine in clasamente

Un alt fel de interfete web

Bine ati venit pe blogul echipei de Interfete Web.
Vom discuta despre web development si despre interfete web in general. Aici gasiti subiecte tehnice pentru cei pasionati, dar si lucruri mai practice, pentru cei care nu sunt atat de avansati in acest subiect. Daca sunteti pasionati va asteptam cat de curand sa ne vizitati si site-ul echipei. Speram sa gasiti informatii utile si sa ne revizitati cat de curand, deoarece vom incerca sa publicam toate noutatile din domeniile legate de interfete web.

Va mai asteptam!


Cica ar trebui sa stie lumea de chestia asta. Se pare ca e folositoare.

Ce e ala Sitemap? Site-Map. E o harta. A unui site. Buun. Pana aici ati putea zice ca sunt 'mentally challenged'.
Hai sa fiu putin mai exact. Sitemap-ul este de cele mai multe ori un fisier care descrie structura unui site, cu referire la paginile existente pe site-ul respectiv. Contine toate paginile (asta ar fi ideal) pe care doresti sa le introduci in harta site-ului. De ce zic de cele mai multe ori ? Pentru ca poate fi si pur si simplu o pagina html din site care sa contina link-uri spre paginile pe care le vrei in harta.

Bine, si la ce ajuta chestia asta?Pai ajuta. Si developer-ul si user-ul. In cazul in care ai harta in format html atunci user-ul beneficiaza in mod direct, prin faptul ca ii usurezi navigarea in interiorul site-ului. In cazul in care nu ai harta in format html, userul beneficiaza de pe urma motoarelor de cautare care dau de harta pe care ai postat-o pe site. Si in ambele cazuri, motoarele de cautare care isi trimit crawlere(termenul in trecut era de 'spider') care sa iti indexeze site-ul dau de harta respectiva si stiu cum sa o foloseasca pentru a 'sari' de la o pagina la alta. Astfel te poti asigura ca toate paginile pe care le doresti sunt vizibile pentru motoarele de cautare, in scopul indexarii.

Dar nu foloseste numai la asta. Dezavantajul unui sitemap HTML este faptul ca nu poti specifica tot ce poti specifica cu restul tipurilor de sitemap. De aceea, de exemplu, Google recomanda utilizarea sitemap-urilor in format XML, deoarece contin mult mai multa informatie. Cu un XML sitemap poti specifica frecventa cu care se modifica paginile din site, pentru fiecare in parte, si importanta pe care o acorzi tu, ca developer, fiecarei pagini. Asta ii spune multe crawler-ului, practic il scuteste de o munca in plus, si asta iti aduce anumite avantaje :) (da' numai daca ii dai acces la fisier, nu uita asta)

Aveti la aceste adrese de pe site-ul de Interfete Web 2 exemple de sitemap:
-sitemap xml: Interfete Web Sitemap XML
-sitemap html: Interfete Web Sitemap HTML

Sunt harti generate cu o unealta gratis, pe web. Exista multe asemenea unelte. Una din cele mai folosite este la www.xml-sitemaps.com

Utilizare placuta!

1 comentarii

  1. IQ-mobile  

    Cam asa e :) Si Microsoft Visio stia sa faca sitemap-uri. Oare generatoarele sunt in stare sa faca sitemap modificand parametrii post/get-urilor. Daca da, exista optiune sa restrangi pe anumite fisiere optiunea asta? Si interesant ar fi sa vedem cat % e indexare pe baza de sitemap pentru motorul de cautare (crawler, spider etc).

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom)