Interfete Web Blog

Informatii despre design de interfete web si tehnologii legate de Internet. Proiectarea, implementarea si evaluarea profesionista. Cum sa inscrii interfete web in motoare de cautare si sa SPERI ca se plaseaza bine in clasamente

Un alt fel de interfete web

Bine ati venit pe blogul echipei de Interfete Web.
Vom discuta despre web development si despre interfete web in general. Aici gasiti subiecte tehnice pentru cei pasionati, dar si lucruri mai practice, pentru cei care nu sunt atat de avansati in acest subiect. Daca sunteti pasionati va asteptam cat de curand sa ne vizitati si site-ul echipei. Speram sa gasiti informatii utile si sa ne revizitati cat de curand, deoarece vom incerca sa publicam toate noutatile din domeniile legate de interfete web.

Va mai asteptam!


M-am hotarat sa scriu un pic despre RoR pentru ca mi-a picat in brate pe la munca si m-a impresionat. Rails este un framework special pentru aplicatii web peste modernul si mult-laudatul limbaj pe nume Ruby. In caz ca nu stiti, Ruby este un limbaj interpretat absolut bestial de tip Duck Typing, in multe privinte similar cu Python, sau cu batranul precursor Smalltalk. Tutoriale sunt peste tot, dar cel mai bun start in Ruby e instalarea + lansarea unui irb in Linux si experimentarea. Pe langa toata comoditatea mai si merge ca lumea, dupa ce-am vazut eu mai bine decat Java (performance-wise).

Bun. Acu Rails... O sa gasiti pe net o groaza de exemple de aplicatii web misto rezolvate cu RoR in cateva linii de cod. Si cam asa e. Singura problema e ca daca vrei sa-ti faci serverul sa ruleze Rails e ceva de instalat p-acolo si un proiect in Rails nu e tocmai usor de pornit de la zero. Din fericire, exista o solutie foarte eleganta la treaba asta. Se numeste Aptana si e un mediu de dezvoltare pentru Ruby, Rails, AJAX si alte nebunii. Dupa ce-l dati jos o sa constatati ca e fix un Eclipse cu niste chestii in plus. Tot ce trebe sa faceti e sa ii ziceti unde gaseste el Ruby si Rails. De aici totul e lejer pentru ca se ocupa Aptana si baza de date, si de server (recomand Mongrel) si stie sa si faca un proiect cu totul la dispozitie care abia asteapta sa-i scrieti modelele. In privinta framework-ului efectiv, mie mi se pare de-a dreptul excelent... Exista clase si metode pentru orice iti trece prin cap, totul e ultra-flexibil si datele se misca dintr-o parte in alta foarte fluid, fara sa trebuiasca sa le adaptezi cu ciocanul.

Concluzie: Daca va plac aplicatiile web si vreti sa va jucati cu ceva misto, get Rails. Daca va place sa configurati o vreme de capul vostru merge si fara Aptana, dar nu inteleg de ce l-ati evita :)

3 comentarii

  1. IQ-mobile  

    Foarte S.F. postul.
    Nu stiu cati au auzit despre aptana, rails si ror. Dar e bine ca avem un punct de pornire.
    Mi se pare buna chestia cu Ajax-ul si daca-mi zici si un mediu pt dezvoltare Javascript (unu' care sa stie functiile obscure ale prea-utilizatului limbaj + autocomplete pe cod) esti foarte tare.

    PS: Nu l-as evita, dar orice inceput e mai greu + ca pentru a adopta un lucru nou trebuie sa fii constrans sau sa-i gasesti utilitatea evidenta.
    Total Commander anyone? :))

  2. Lae Nazarescu  

    Hai ca Negru Pe Plantatie a pus special comentariu' asta, ca stie ca sunt fan inrait Total Commander. Mie inca imi plac interfetele win31 si ador Total Commander-u, chiar as programa in BorlandC-u de DOS daca mi-ar mai permite platforma. Ai naibii, care mi-ati furat mah cursoru de maus? a, da, DOS-u n-avea maus 'out-of-dabox' :D
    Imi place postu' lu adilici. Astept continuarea, poate despre interfete web facute in Grails :> sau ceva chiar mai mijto, gen Struts :P

  3. adilici  

    African-American pe Plantatie, cica asta ( http://www.interaktonline.com/Products/Eclipse/JSEclipse/Overview/ ) ar fi taticul actual... pare sa stie si autocomplete, dar te las pe tine sa te asiguri :)

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom)