Interfete Web Blog

Informatii despre design de interfete web si tehnologii legate de Internet. Proiectarea, implementarea si evaluarea profesionista. Cum sa inscrii interfete web in motoare de cautare si sa SPERI ca se plaseaza bine in clasamente

Un alt fel de interfete web

Bine ati venit pe blogul echipei de Interfete Web.
Vom discuta despre web development si despre interfete web in general. Aici gasiti subiecte tehnice pentru cei pasionati, dar si lucruri mai practice, pentru cei care nu sunt atat de avansati in acest subiect. Daca sunteti pasionati va asteptam cat de curand sa ne vizitati si site-ul echipei. Speram sa gasiti informatii utile si sa ne revizitati cat de curand, deoarece vom incerca sa publicam toate noutatile din domeniile legate de interfete web.

Va mai asteptam!


Pentru oamenii ce au avut de facut aplicatii web si din motive de ciudatenie nu doresc sa foloseasca google custom search: exista o solutie!
Pentru orice persoana/firma ce doreste sa construiasca un search enterprise si sa nu plateasca de la 5000$ in sus: exista o solutie!
Pentru orice alt maniac ce nu se incadreaza in categoriile de mai sus si totusi vrea sa faca ceva ( orice ) legat de search... Exista Solr.

Ce este Solr?
Un server de search open source ce comunica cu aplicatiile exterioare prin HTTP si XML.

De ce as folosi Solr?
Pentru orice aplicatie ce are nevoie de cautare, Solr functioneaza ca o baza de date ce implementeaza o sumedenie de algoritmi pentru fulltext search. Este foarte usor de integrat in aplicatii existente. Solr functioneaza ca server HTTP, puteti baga date in el prin POST-uri HTTP, sau pur si simplu prin modulul sau de sincronizare a datelor cu o baza de date relationala - practic se scrie un query SQL intr-un fisier de configurare XML iar el stie sa faca de acolo.
Cautrea se face prin simpla accesare a unui URL ce intoarce un XML cu rezultatele cautarii.

Cum se foloseste?

  1. Se configureaza schema si parametrii de functionare ai aplicatiei. ( Nu va speriati, nu este obligatoriu de la inceput, by default vine cu o configuratie standard f buna ). Totul se face prin xml.
  2. Se ruleaza Solr ( java -jar start.jar )
  3. Se introduc date in el. Putem insera date fie printr-un POST la
  4. Se cauta. Un search pentru 'oby two' se realizeaza prin accesarea url-ului: http://localhost:8983/solr/select/?q=oby+two
Se integreaza destul de usor cu orice fel de aplicatie. Exista librarii client pentru Ruby, PHP, Java, Python, C#, iar avand in vedere ca toata comunicatia se realizeaza prin XML-uri crearea/modificarea librariilor nu este dificila.

Cum incep?
Site-ul oficial este http://lucene.apache.org/solr/
Un tutorial pt a experimenta cu el se gaseste la http://lucene.apache.org/solr/tutorial.html

0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom)