Interfete Web Blog

Informatii despre design de interfete web si tehnologii legate de Internet. Proiectarea, implementarea si evaluarea profesionista. Cum sa inscrii interfete web in motoare de cautare si sa SPERI ca se plaseaza bine in clasamente

Un alt fel de interfete web

Bine ati venit pe blogul echipei de Interfete Web.
Vom discuta despre web development si despre interfete web in general. Aici gasiti subiecte tehnice pentru cei pasionati, dar si lucruri mai practice, pentru cei care nu sunt atat de avansati in acest subiect. Daca sunteti pasionati va asteptam cat de curand sa ne vizitati si site-ul echipei. Speram sa gasiti informatii utile si sa ne revizitati cat de curand, deoarece vom incerca sa publicam toate noutatile din domeniile legate de interfete web.

Va mai asteptam!


Mi-am amintit, citind postarile mai vechi, ca v-am ramas dator. Trebuie sa va povestesc cum a inceput toata aiureala asta cu interfetele web, cu acest blog, cu site-ul de Interfete Web.

Ideea e simpla.
Site-ul de Interfete Web de la adresa http://www.interfeteweb2.com a aparut initial datorita proiectului de la materia Interfete Evoluate pe care o urmam la facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Politehnicii Bucuresti. E una dintre putinele pe care le urmam care o sa ne si lase intr-adevar cu niste skill-uri folositoare, intr-un domeniu care are o foarte mare cautare si care este o adevarata mina de bani daca esti profesionist cu ceea ce faci. Nu zic cum ca este chiar cursul in sine cel care ne invata, ci mai degraba research-ul propriu. Insa faptul ca se fac lucruri practice si de foarte mare actualitate e oarecum o noutate pentru peisajul Politehnicii noastre.
Proiectul de care vorbesc ne cere sa realizam un site de prezentare pentru o firma virtuala de IT(care sa fie pe google in serps pe prima pagina, adica in primele 10 rezultate, la cautarea dupa search term-ul "interfete web") si un blog de suport pentru site (adica acesta pe care il cititi) care sa trateze probleme de tehnologii Internet (XML, XHTML, XPath & XQuery, AJAX, CTTE, search engine optimization - SEO, CSS si standardizari W3C si orice ne mai pasioneaza pe noi). Echipa noastra s-a format in jurul acestui proiect si am decis sa ne numim iSquare Development. De aici si numele de Interfete Web iSquare Development.
Primul pas a fost sa facem o sedinta organizatorica, lucru care s-a petrecut destul de devreme, inainte de data de 16 octombrie, deoarece ne-am dat seama ca e foarte putin costisitor, dar foarte important sa 'furi startul'. Astfel ne-am ales managerul echipei, care in acest moment (sincer) nu mai stim cine este, deoarece am luat fiecare pe rand postul de manager in diferite momente; initial eram eu, care inscrisesem si echipa de interfete web in concurs (si daca ceilalti au amabilitatea ma vor si pastra, macar simbolic - deoarece suntem fiecare proprii nostri manageri :P) Am facut nitel brainstorming, sintetizand toate ideile intr-un document dupa care ne-am ghidat pana acum.
Desi am pornit destul de devreme cu organizarea, in momentul in care am ajuns efectiv la aspecte tehnice, practice, au inceput problemele. De exemplu, am realizat ca majoritatea numelor de domenii bune din punct de vedere al optimizarii pentru motoarele de cautare fusesera luate (aici dau exemplu interfeteweb.com, interfeteweb.net, interfeteweb.org si altele). Am decis impreuna sa 'achizitionam' pentru blog domeniul http://www.interfeteweb2.blogspot.com, iar pentru site-ul de prezentare al firmei domeniul interfeteweb2.com, deoarece am conchis ca este un nume cu semnificatie efectiva (Interfete Web 2.0) si ca ne va aduce si trafic si beneficii seo, pe langa celelalte alternative pe care le aveam. In alegerea numelui de domeniu am urmat niste sfaturi pe care le puteti gasi la aceasta adresa:

http://www.selfseo.com/story-19403.php

Am decis iarasi sa folosim serverul isquare.ro al unui coleg de-al nostru pentru a face hosting-ul (courtesy of Catalin Ispas). Acesta s-a ocupat de setarile de DNS pentru noul nume de domeniu si de setarea serverului web. Pentru cei care nu au avut de-a face cu setari de genul asta (deoarece au folosit hosting-ul oferit de cei de la care au si cumparat numele de domeniu) treaba se face cam asa..
- cumperi numele de domeniu
- setezi nameservere-le externe pentru numele de domeniu (noi le-am setat sa 'arate' spre serverul colegului nostru); acest pas se realizeaza folosind tools-urile date de cei de la care ai achizitionat domeniul.
- configurezi nameserver-ul tau personal(sau nameserverele, caci e nevoie de minim 3 dupa standardele internationale, dar nu e obligatoriu) pe care l-ai dat mai sus sa actioneze ca "autoritate" pentru domeniul cumparat.
- in continuare folosesti un webserver care sa iti serveasca pagina web.
And that's all folks. Trebuie totusi sa ai rabdare, caci update-ul de DNS se propaga la scara internationala cam in 24-48 de ore, deci domeniul tau va fi accesibil dupa schimbarea DNS-ului, din toate colturile lumii, cam in 2 zile maxim.

Am mai avut de facut setari si pentru blog. De exemplu, pentru ca fiecare din membrii echipei sa poate posta pe blog, trebuie sa dai permisiuni (logic).

Legat de site, am decis folosirea unui framework php si nu a unui CMS (content management system), din motive legate strict de seo. Framework-ul folosit este CodeIgniter, relativ nou, dar extrem de 'usor'(cateva sute de kB) si de folositor, bazat pe modelul Model-View-Controller. Il recomandam oricui are nevoie de functionalitatile de baza pentru web-development si nu doreste 'bagajul' in plus creat de cms-uri. Il gasiti la adresa:

http://www.codeigniter.com

Asta este experienta cu setarea site-ului si a blogului.

Stay tuned, folks!

0 comentarii

Trimiteți un comentariu

Abonați-vă la: Postare comentarii (Atom)